Het fondsHoe kan ik steunen?Steun aanvragenProjecten Contact

Kinderen in Rwanda leren met alternatieve vormen trauma’s verwerken

De stichting Vrienden van Effatha ondersteunt al jaren het werk van Silent Work. Deze organisatie richt zich met behulp van concrete projecten op vergeten kinderen in Afrika. Een van de projecten van Silent Work is de bouw van twee gezinshuizen en een school voor getraumatiseerde kinderen in Rwanda.

Wiljo WoodiRuim twaalf jaar geleden vond in Rwanda een genocide plaats. Ruim 800 duizend Tutsi’s en Hutu’s kwamen hierbij om het leven. In Rwanda ondersteunt Silent Work traumaverwerking.
Wiljo Woodi Oosterom is oprichtster van Silent Work en initiatiefnemer van dit project. Ze vertelt dat over de berg Busasamana 850 zwaar getraumatiseerde kinderen zwierven. Martelingen, geweld en vaak de dood van hun ouders staan op hun netvlies gebrand. ‘Onder deze moeilijke en vaak onveilige omstandigheden hebben we geprobeerd met deze kinderen te praten. Daarnaast probeerden we, en dat is nog belangrijker bij getraumatiseerde kinderen, ze te laten schrijven en tekenen. Op deze manier uitten ze wat er voor hun ogen had afgespeeld.’

Wederopbouw
Naast deze hulp is steun geboden bij de wederopbouw, is onder andere een geitenproject opgezet voor vrouwen en is twee jaar terug begonnen met de bouw van een school en twee gezinshuizen. ‘Structuur en naar school gaan is erg belangrijk voor deze kinderen. Het helpt ook bij het verwerken van een trauma. Daarnaast hebben we een speciaal programma opgezet voor kinderen met een speciale problematiek, zoals doofheid of een verstandelijke beperking.’
Wiljo Woodi Oosterom werkt veel met dove kinderen al dan niet met een andere beperking. Ze deed dit in Nederland, maar ook elders. Ze publiceerde er enkele boeken over en gebruikt haar methoden ook bij kinderen met een traumatische ervaringen. Ervaring leert dat deze kinderen vaak moeilijk hun ervaringen onder woorden brengen, maar wel via andere communicatievormen zich uiten.

Gezinshuizen
Inmiddels zijn er twee gezinshuizen gebouwd. In deze huizen wonen kinderen die door hun gedragsproblemen niet meer in de gemeenschap kunnen functioneren. Zij zijn ernstig getraumatiseerd, bijvoorbeeld door ervaringen tijdens de genocide, of doordat zij een handicap hebben die door hun omgeving niet wordt geaccepteerd. Ook verblijven er kinderen die zijn uitgestoten omdat hun ouders aan aids zijn gestorven. Zij komen pas in aanmerking voor plaatsing in zo’n gezinshuis als het echt niet mogelijk is gebleken hen in families van bekenden te plaatsen. Zij hebben vaak ernstige gedragsproblemen.
Door verschillende vormen van communicatie en het visualiseren van taal wordt geprobeerd deze kinderen te leren voor zichzelf te zorgen. Met hen worden activiteiten gezocht om in hun eigen onderhoud te gaan voorzien.
De gezinshuizen liggen op het platteland in de heuvels in de arme gebieden. Voor een aantal ouders is het niet mogelijk hun kinderen dagelijks op en neer te brengen. Deze wonen van maandag tot en met vrijdag in de gezinshuizen. Ook kinderen die uitgestoten zijn en geen thuis meer hebben kunnen er de hele week verblijven. Zij zijn bij aankomst vaak verwilderd en kunnen soms in een latere fase naar een pleeggezin.
De huizen en lokalen worden ook gebruikt om aan ouders, familie, buren te leren hoe met deze kinderen om te gaan. Zij krijgen steun bij het leren van alternatieve vormen van  communicatie en hulp bij opvoedingsproblemen. Ouders kunnen vanuit deze gezinshuizen ook thuis bezocht worden voor adviezen en informatie, ook als hun kinderen niet geplaatst kunnen worden.
Wiljo Woody Oosterom: ‘Wij hopen over vijf jaar vijftig kinderen te hebben opgenomen en honderd kinderen hulp te hebben geboden doordat zij het dagprogramma kunnen volgen.’

Steunen
U kunt het werk van Silent Work steunen. Een overzicht van de projecten staat op www.silentwork.nl. Een bijdrage kunt u storten op rekeningnummer 356918890, t.n.v. Stichting Silent Work, Edam.


Hoe werkt Silent Work?
In Nederland en in Afrika woont en werkt Wiljo Woodi Oosterom. Zij is oprichtster van de Stichting en zij geeft leiding aan alle projecten.
In Nederland wordt zij ondersteund door een aantal vrijwilligers, bestuursleden en anderen. In Afrika werkt zij samen met verschillende vertrouwenspersonen en deskundigen. Samen met Demba Abou Ba heeft zij Silent Work West Afrika opgericht.
Het uitgangspunt bij alle projecten is altijd: ieder mens waar ook ter wereld heeft recht op zelfstandigheid, op onafhankelijkheid van anderen om het dagelijks leven te kunnen leiden. In welk verband ook: familie, groep of kraal. Voor kinderen betekent dit nog meer: ieder kind met welke aanleg, geaardheid of mogelijkheden ook, heeft recht om toe te groeien naar een zelfstandig bestaan. Daarvoor is naast vrede, veiligheid, zorg, voedsel en onderdak communicatie de eerste voorwaarde. Voor kinderen uit oorlogsgebieden zoals Rwanda vraagt dit bovendien om hulp bij traumaverwerking en bijzondere voorzieningen om het leven weer aan te durven.
Voor de ontwikkeling van de vertrouwensbasis met alle betrokkenen betekent de werkwijze van Silent Work dat de waarden en normen in deze delen van Afrika gerespecteerd en gewaardeerd  worden en uitgangspunt zijn- naast respect voor de waarden en normen uit onze cultuur. Door de verbinding van beide ontstaat er echte samenwerking waarbij de inbreng en inzet van alle partijen deel uitmaakt van het resultaat.
Voor meer informatie: www.silentwork.nl